Każdy konsument powinien mieć zapewniony dostęp do ważnych informacji o produkcie spożywczym. Z tego powodu Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) zaleciła wprowadzenie kodów QR na opakowaniach.
Fundamentalne prawo
W swoim oświadczeniu FSSAI podaje, że zapewnienie dostępu do informacji jest fundamentalnym prawem obywateli. Z tego powodu apelują oni, aby produkty spożywcze posiadały oznaczenia dostępne dla wszystkich konsumentów, niezależnie od ograniczeń wzrokowych. Wytyczne tego organu określają, że na etykietach powinny znaleźć się informacje takie jak nazwa produktu, termin ważności, dane żywieniowe, listy składników czy ostrzeżenia o alergenach. Wszystkie te informacje pozwolą klientom na dokonywanie świadomych wyborów podczas robienia zakupów. Jak podkreśla FSSAI, w kontekście praw osób z niepełnosprawnościami bardzo ważna jest dostępność oraz promocja zdrowia dla tej grupy konsumentów. W związku z tym wspomniana organizacja zachęca branżę spożywczą do dodawania na produktach rozwiązań ułatwiających dostęp do informacji, którym mogą być właśnie kody QR na etykietach.